Dieta w chorobie wieńcowej

Oprócz stosowania odpowiednich leków i częstych kontrolnych wizyt u lekarza, podczas choroby wieńcowej dużą rolę odgrywa dobrze zbilansowana dieta, bogata witaminy i substancje odżywcze, które polepszają pracę naszego organizmu.

Niezbędnymi składnikami diety osób cierpiących na chorobę niedokrwienną serca są owoce i warzywa (szczególnie te, bogate w potas, takie jak pomidory, banany, morele, czy marchwie), pełnoziarniste pieczywo i przede wszystkim lekkostrawne i niskokaloryczne produkty. Należy odstawiać składniki, mogące narazić chorego na zwiększenie cholesterolu. Ważne jest spożywanie 5 posiłków dziennie. Powinny być małe i spożywane w krótkich odstępach czasu, bowiem mniejsza ilość pokarmu zostanie łatwiej strawiona i mniejszy procent resztek pokarmowych zostanie niewchłonięty. Dieta osoby z chorobą wieńcową nie może zawierać posiłków pieczonych czy smażonych na oleju. Zamiast tego warto skupić się na gotowanych mięsach, lub potrawach przygotowywanych na parze, lub duszonych bez tłuszczu. Podstawowymi produktami, których bez dwóch zdań należy unikać są: tłuste mięsa i wędliny, podroby, pasztety oraz jaja (dopuszcza się spożycie maksymalnie dwóch jaj w ciągu tygodnia).

Dla osób niewierzących w moc i skuteczność takiej diety, wielu lekarzy oferuje suplement diety Fivren. Jest to nowy na polskim rynku błonnik witalny, który oprócz właściwości detoksykujących zmniejsza ryzyko występowania choroby wieńcowej bądź też obniża jej niebezpieczeństwo. Dzięki naturalnym składnikom o właściwościach przeczyszczających uwalnia on organy od nadmiernego poziomu zbędnych składników.